İstanbul’daki Konut Krizi Hayatta Kalmamızı Etkileyecek İnsani Krize Dönüşüyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Dr. Buğra Gökçe, İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde konut krizinin derinleştiğine dikkat çekerek, “Yaşadığımız konut krizi, ülkemizi de etkileyecek insani bir krize dönüşmek üzere. hayatta kalma.”
İBB Genel Sekreter Yardımcısı ve Şehir Plancısı Buğra Gökçe, sosyal medya hesabından İstanbul’da derinleşen konut krizi ve sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konut satışlarının giderek azaldığına ve konut krizinin derinleştiğine dikkat çeken Gökçe, şunları kaydetti:
“EKİM AYINDA KONUT SATIŞLARI YÜZDE 8,7 AZALDI”
“Ekim ayında konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,7 azaldı. Türkiye’de ortalama konut fiyatları bir yılda yüzde 103 arttı. İstanbul’da yüzde 89,6 artış olurken, Ankara’da konut fiyatları yüzde 121,1 oldu. ” İzmir’de yüzde 98, Antalya’da yüzde 91, Adana’da yüzde 74,7, Muğla’da yüzde 110, Trabzon’da ise yüzde 99,3 oldu. Konut fiyatları artarken konut kiralama fiyatları da arttı. Türkiye’de kira “1 yılda fiyat yüzde 127,8 arttı. Artış İstanbul’da yüzde 91, Ankara’da yüzde 178, İzmir’de yüzde 131 oldu.”
“Asgari Kira Bedelini Ödeyemiyor”
Asgari ücretlinin kirayı karşılayamayacağını belirten Dr. Gökçe, “İstanbul’da 100 metrekarelik bir evin ortalama kirası 17 bin 111 lira. Asgari ücretli, maaşının tamamıyla kiranın ancak yüzde 67’sini karşılayabiliyor.” “
“TÜRKÇE IY “E’DE HALKIN YÜZDE 90’I KONUT KREDİSİ ÖDEME FIRSATI YOK”
Konut kredilerindeki artışa vurgu yapan Dr. Gökçe, “Türkiye’de ortalama 100 metrekare konut fiyatı 3 milyon 40 bin lira. Kamu bankalarından 120 ay vadeli 2,5 milyon lira kredi alınırsa, Taksit ücreti ayda 98 bin 258 liraya çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin yüzde 90’ının böyle bir evi var.” “Kredi geri ödeme imkanı yok” dedi.
“ÇALIŞANLAR VE İŞÇİLER EV SAHİBİ OLMUYOR, ELDEN VERİLİYOR”
Konut krizinin derinleştiğini belirten Gökçe, “Konut fiyatları ve kiraların artması nedeniyle çalışanlar ve işçiler ev sahibi olamıyor ve mülksüzleşiyor. Artan ihtiyaç nedeniyle evlerini satarken, satılan evler de yabancılar tarafından satın alınıyor veya satılıyor. Birden fazla evi olan yüksek sermayeli kişilerdir. Bu nedenle konut sahipliği oranı 2002’dir.” “2018’de yüzde 73’ten yüzde 56’ya düştü” dedi.
Bir eve sahip olmanın zorlaştığını belirterek, “Türkiye’deki ortalama hane halkı geliri ayda 8 bin 201 liras. Ortalama hane halkının 1 yıllık geliri, konut kredisinin 1 aylık taksitini ödemek için yeterli “
“BÜYÜKŞEHİRLERDEN KAÇIŞ HIZLANIYOR”
Derin mülksüzleşmenin yoksulluğu da artırdığını belirten Dr. Gökçe, özellikle yeni çalışanların, asgari ücretlilerin, kamu görevlilerinin ve ücretlilerin büyükşehirlerde yaşama imkanının artık kalmadığını belirtti. Bırakın ev almayı, ev kiralamanın bile giderek imkansız hale geldiğine dikkat çeken Gökçe, “Bu nedenle İstanbul’dan Anadolu’ya göç hızlanıyor.”
“ÜRETİMİ ETKİLEYECEK İSTİHDAM KRİZİ VAR”
Büyükşehirlerde istihdam krizinin yaşandığını belirten Gökçe, “Büyükşehirlerde konut krizinin iki tarafı var. Birincisi, üretim ve hizmet sektörü gibi kritik sektörlerde çalışanlar, iş yapamadıkları için başka şehirlere göç ediyor.” Geçim kaynakları elde ettikleri gelirle buluşurken, istihdam ve üretim yaratan değerli departmanlarımız da üretimi etkileyecek önemli bir istihdam yaratıyor.” “Bir krizle karşı karşıyayız” dedi.
“KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, ÇALIŞANLARI, İŞÇİLERİ VE EMEKLİLERİ TABUTLARINDA YAŞAMAYA HAKİMİYET EDİYOR”
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Gökce, konut fiyatlarındaki artışın işçi, emekçi ve emeklileri afet riski yüksek evlerde tabutta yaşamaya mahkum ettiğini belirtti. Dr. Gökce, “Yeni eve taşınamayanlar, ölebileceklerini bile bile yüksek riskli evlerde kalmaya devam ediyorlar. Bu da şehirlerimizin afet direncini zayıflatıyor. Bir afet durumunda 4,5 milyon vatandaşımızın canı yanıyor.” İstanbul’da tek başına konut krizi yaşanacak. Bu durum ülkemizin milli egemenliğini bile etkileyecek. “Beka sorunuyla karşı karşıyayız” dedi.