Rusya’ya narenciye ihracatında rekabet kızışıyor
Özlem SARSIN
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, narenciye ihracatının ana pazarı olan Rusya’da rekabetin arttığını söyledi. Narenciye sezonunun geldiğini ve limon, portakal, elma, greyfurt, kivi, muz gibi dönem meyvelerinin ihracatının başladığını belirten Uçak, yaş sebze, meyve ve narenciye ihracatında Çin ve Azerbaycan’ın önemli rakipler haline geldiğini vurguladı. .
Uçak, “Narenciye ihracatında rakiplerimiz her geçen gün artıyor. Çin bile Rusya pazarına önemli miktarda narenciye ihraç ediyor. Ana pazarımız Rusya. İhracatımızın yüzde 60’ı Rusya’ya. Rakiplerimiz arasında Mısır, Fas ve İran yer alıyor. Artık Azerbaycan ciddi anlamda tarımla uğraşmaya başladı. O da rakiplerimiz arasında yer alacak.
Pazar payımız daralabilir, pazarımızı savunmak için rekabet gücümüzü artırmamız, ürün kalitesini artırmamız gerekiyor. Ticaret Bakanlığımızın ihracatçılara yönelik önemli destekleri var ve biz de bu destekleri iyi değerlendirmeliyiz. Üreticilerimizin kaliteyi artırması gerekiyor. Yaptığımız işler ihracat öncesi burada analiz ediliyor ve denetleniyor. Üreticiyle birlikte çalışıyoruz. Kalite çok önemli dedi.
“Verim oldukça yüksek”
Bu yıl narenciyede rekoltenin yüksek olduğunu kaydeden Yumurta, mahsulün kalitesinde düşüş yaşandığına ve yetişemediklerine dikkat çekti. İklim faktörlerinin ürünleri olumsuz etkilediğini belirten Yavaş, “Hava koşulları ürünün gelişmesini engelledi, yağış olmazsa ürünlerimiz küçük kaldı. Bu da üreticinin değerinin altında satış yapmasına neden oldu. İşçi bulamadığımız için ürünler şubede kaldı.
Özellikle Mersin ve Adana bölgemizde tarım işçisi sıkıntısı yaşanıyor. İnsanların toprakla bağlantısı kopuyor. “2023 yılında ihracatımızı geçen yılın yüzde 10 üzerinde kapatacağız ancak yaşanan olumsuzluklar istediğimiz seviyeye ulaşmamıza engel olacaktır” dedi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden Ocak-Eylül 2022 döneminde 40 bin ton narenciye ihracatı karşılığında yaklaşık 19 milyon dolar gelir elde edildiğini belirten Yavaş, “2023 yılının aynı döneminde 20 milyon dolar Yaklaşık 29 bin ton ihracattan gelir elde edildi. Türkiye genelinde geçen yıl 1 milyon tonluk ürün ihracatından 419 milyon dolar, 2023 yılında ise 895 bin tonluk ihracattan 513 milyon dolar gelir elde edildi. “2022-2023 dönemi rekolte tespitlerimizde; Mandalina, portakal ve limonda ciddi bir artış öngörüyoruz” dedi.